pók

A pókok meglepően nagy kígyókat dönthetnek le és lakmározhatnak

A pókok tipikus vacsoramenüje rovarokat, férgeket vagy akár kis gyíkokat és békákat is tartalmazhat. De néhány pókfélének kalandosabb ízlése van. Egy meglepő új tanulmány megállapítja, hogy a pókok immobilizálhatják, majd akár 30-szor nagyobb méretű kígyókat is ehetnek.

Vegyük példának az ausztrál redback-et. A lábakat leszámítva a pókfaj nősténye akkora csak, mint egy M&M cukorka. De nagy zsákmányt is le tud vadászni – például a keleti barna kígyót. Ez a világ egyik legmérgezőbb kígyója. A pók hálója rendetlen selyemgubanc, amelynek hosszú, ragadós szálai a földön lógnak. Elakadhat egy kígyó, amely tévesen csúszik ebbe a csapdába. A redback gyorsan ragacsosabb selymet dob, hogy leigázza küzdő áldozatát. Utána beleharap! Harapása erős toxint szállít, amely végül megöli a kígyót.

Érdekesnek tartom, hogy az apró ausztrál vöröshéjú pókok megölhetik a barna kígyókat ” – mondja Martin Nyffeler. “[Nagyon] lenyűgöző és kissé ijesztő!” Nyffeler zoológus, aki pókbiológiára szakosodott. A svájci Bázeli Egyetemen dolgozik.

De a redback pók messze nem az egyetlen pók, amelynek kígyóvágya van. Nyffeler összeállt Whit Gibbons-szal az athéni Georgia Egyetemen, hogy tanulmányozzák a kígyóevő pókokat. Ketten mindenféle helyen kerestek erről szóló jelentéseket – a kutatási folyóiratoktól és folyóiratcikkektől a közösségi médiáig és a YouTube-videókig. Összesen 319 számlát elemeztek. A legtöbben Ausztráliából és az Egyesült Államokból érkeztek. De ezek a pókok minden kontinensen élnek, kivéve az Antarktiszt, ami meglepte őket.

Legalább 11 különböző pókcsalád táplálkozik kígyókkal. A legjobb kígyóirtók a gubanc-hálós pókok. Nevét a földhöz közel épített rendetlen szövedékekről kapta. Ebbe a csoportba tartoznak az észak-amerikai özvegy pókok és a redbacks. Viszonylag kis méretűk ellenére, ezek a pókok 10-30-szor nagyobb méretű kígyókat tudnak fogni, mondja Nyffeler.

A rendesebb gömbfonó pókok szervezett, kerék alakú szövedékeket készítenek. Ennek a csoportnak az egyik tagja – egy arany selyemgömbfonó Floridában – elkapta a vizsgálat leghosszabb kígyóját: egy 1 méter (39 hüvelyk) zöld kígyót.

„A pókselyem csodálatos bioanyag” – mondja Burns. Erős és repülni képes dolgokat foghat és tarthat. Ők is foghatnak zsákmányt, amely tele van izommal, például kígyóval. “Ez nagyon kivételes” – mondja.

Az olyan pókok, mint a tarantulák, más taktikával rendelkeznek a kígyók fogására. Aktívan vadásznak zsákmányukra, majd erőteljes állkapcsokkal erőteljes mérget bocsátanak ki.

Amint a kígyók meghalnak, a pókok lakomáznak. Nem rágják ezt az ételt. Ehelyett enzimeket használnak, hogy a puha testrészeket levesekké alakítsák. Aztán beszívják a gyomrukba.

„Nekik úgynevezett szivattyúzó gyomruk van” – magyarázza Burns a pókokról. „Majdnem olyan, mintha a gyomruk egy gumiszerű szalmához lenne kötve. Kicsit mindent le kell szívniuk. ”

Nyffeler szerint az új tanulmányban szereplő pókok nagy része csak időnként eszik kígyót. Néhány dél-amerikai tarantella azonban szinte semmit sem eszik, csak békákat és kígyókat. Nyffeler a szokatlan pókétrend szakértője. Apró ugró pókokat tanulmányozott, amelyek háromszor nagyobb gyíkokat és békákat ásnak le. A többi általa tanulmányozott pók vízbe merül, hogy halakat vadásszon. Egyes gömbszövőkről ismert, hogy denevéreket rögzítenek a hálójukban.

Bár a pókokat ragadozónak nevezik, néha növényi nedvből vagy nektárból falatoznak. Van még egy Bagheera kiplingi nevű ugráló pókfaj is, amely többnyire vegetáriánus.

 

Másrészről néhány pókfélék elveszítik a felső kezüket vagy lábukat a kígyókkal folytatott harcban. A tanulmány szerint a zöld kígyók gyakran esznek pókokat, köztük gömbfonó pókokat. De ez kockázatos választás lehet. Még ezek a kígyók is beszorulhatnak zsákmányuk hálójába.

Nyffeler reméli, hogy új tanulmánya növeli a pókok iránti megbecsülést, akiket „rendkívüli lényeknek” nevez. “Az a tény, hogy a kis pókok képesek megölni sokkal nagyobb kígyókat, nagyon lenyűgöző” – mondja. “Ennek ismerete és megértése gazdagítja a természet működésének megértését.”