Játékos nevelés – könyvajánló

Az erőszak a gyengék fegyvere. Sokszor tapasztaljuk ezt a saját bőrünkön, amikor gyermekünkkel szemben végképp türelmünket vesztve a következüket tesszük: kiabálunk vele, megütjük, fenyegetjük valamivel, vagy rossznak nevezzük. Egy szülőnél ez gyakorlatilag nem más, mint annak a jele, hogy elfogyott a cérna, nincs semmi ötlete saját, helyesnek vélt akarata keresztülviteléhez, mert a gyermekében valami lekűzdhetetlen akadályba ütközött. Mit tehetnénk ezeken a fájdalmas pontokon, hogy tovább tudjunk lépni?

Többek között ezzel a kérdéssel foglalkozik Lawrence J. Cohen Játékos nevelés című könyve. Sok szülő azt hiszi, hogy ezt a műfajt nem neki találták ki, mert valamilyen okokból összeegyeztethetetlen a személyiségével, életkorával vagy társadalmi státusa komolyságával. A játékos nevelés azonban nem olyas valalami, ami során a szülőnek bohócot kell csinálnia magából. A közös játék gyakorlatilag egy közös nyelv megtalálása, amiben a kisgyerek kifejezheti az érzelmeit, mi pedig megérthetjük azokat. Az együttműködés olyan szintjére juthatunk el, amit korábban erőszakkal sohasem sikerült megvalósítani. Segíthetünk a kisgyereknek legyőzni saját korlátait, félelmeit, negatív érzéseit.

Lawrence J. Cohen segítségével egy tapasztalt, világhírű játékterapeuta nem csak elméleti alapokat, hanem sok hasznos, gyakorlatba ültethető ötletet is átad a szülőknek. A kötetet olyan neves magyar szakemberek ajánlották az olvasóknak, mint Dr. Vekerdi Tamás, vagy Dr. Kádár Annamária.