A mikrohullámú sütő története

A mikrohullámú sütő életünket számos területen meg könnyíti, mióta szerepel a háztartási gép kínálat listáján. Azt kevesen tudják, hogy nem meglepő módon, az egyik legelső étel a pattogatott kukorica volt, amit mikrohullámokkal készítettek. 1920 körül, amikor már javában kísérleteztek a nagyfrekvenciás rádióhullámokkal, és azoknak a fűtőerejével. A mikrohullámmal történő sütést csak 1945 környékén kezdték el, teljesen véletlenül. Egy Percy Spencer nevű mérnök észrevette, hogy annak a radarnak a mikrohullámú sugárzásai, mellyel éppen dolgozott megolvasztották a zsebében levő cukrot.

Ezt követően Spencer elkezdett kukoricát pattogtatni a mikrohullámokkal. Később még több kísérletet végeztek el a technikával, majd kifejlesztették a dobozba zárt mikrohullámot, ez lett a mikrohullámú sütő, melyet először Bostonban teszteltek egy étteremben. Az első mikró gigantikus volt a mostaniakhoz képest: majdnem két méter magas volt és 340 kilót nyomott. Manapság egy a háztartási gép szakosztályon megvehető mikrohullámú sütő körülbelül 12 kilót nyom, átlagos nagysága pedig 45x28x36 centiméter.

No Comments

Post a Comment