Magyar Falu Program játszótér

Magyar Falu Program: gyorsabb elbírálás, új pályázati lehetőségek

Az ötezer főnél kisebb lélekszámú települések már a nemrég bevezetett szabályok szerint pályázhatnak a Magyar Falu Programban meghirdetett támogatásokra, abban a reményben, hogy ezáltal fejlődést érhetnek el a közösségük életében.

Ezt a korszerű településfejlesztésért felelős kormánybiztos jelentette be. A tájékoztatásában elmondta, hogy a Magyar Falu Program megigénylése kapcsán 120 napról 90 napra csökkent a pályázatok elbírálási ideje, melynek köszönhetően az önkormányzatok és a lokális egyházközségek néhány héttel korábban kezdhetik meg a kívánt fejlesztéseket.

Erre az évre is igaz, hogy hasonlóan óriási összeg. azaz hetvenmilliárd forint áll rendelkezésre a kisebb közösségek beruházásai számára a Magyar Falu Program lehetőségét kihasználva. Ezt egészíti ki a községi útalap, a csokoládébolt és a kisboltok működésének finanszírozása.

A kormánybiztos ezek mellett azt is hozzáfűzte, hogy még további újdonságok is szerepelnek az új Magyar Falu Programban. Olyan lehetőségekkel bővültek a pályázat által nyújtott előnyök, hogy pályázni lehet idén többek között fogászati ​​kezelőszék, kultúrházakhoz kapcsolódó kültéri közterek vásárlására, és a dolog nem áll meg itt, hiszen továbbá szabadtéri színpadok építésére, bölcsődék felújítására, csapadékvíz-elvezető hálózatok megvalósítására is.

Ezekkel a fejlesztésekkel a kormánynak fokozottan az a célja, hogy újra vonzóvá tegye a vidéki életmódot, hogy a fiatalok ne a nagyvárosokba csoportosuljanak, hanem legyen motiváció vidéken is a családalapítása. Erre pedig kiváló eszköz a Magyar Falu Program, mely valóban egyre nagyszerűbbé teszi a faluk állapotát, hogy mind a meglevő lakosság, mind az újonnan odaköltözők tudjanak örülni a fejlesztéseknek.