diákmunka, mosolygós lány

Minőségi diákmunka lehetőségek az európai fiatalok számára

A fiatal diákok munkanélkülisége ismét növekszik. Az EU-ban ma már több mint 3 millió fiatal munkanélküli van, miközben karriertörekvéseiket felfüggesztették. Sokan jelentős aggodalommal tekintenek jövőjükre, és néhányan még szegénységgel is szembesülnek majd.

A pénzügyi válságot követően az EU-ban előrelépés történt a fiatalok munkanélküliségének csökkentésében a diákmunka lehetőségek által is, de ez egy picit megfordult. A fiatalok munkanélküliségi rátája az EU-ban három százalékponttal nőtt 2019 decembere és 2020 decembere között.

A világjárvány fiatalokra gyakorolt hatása miatt, az általános népességhez viszonyított aránytalan hatása miatt megkérdőjelezhető, hogy az ifjúsági garancia képes volt-e kezelni azokat a strukturális problémákat, amelyek a fiatalokat kiszolgáltatottabbá teszik a munkanélküliséggel szemben. Ez pedig a diákmunkák területén is érezhető volt.

Azonban ez idáig kevés intézkedés történt ennek megoldására, és sajnos az ifjúsági garancia bevezetése óta nem csökkent a nem szokványos munkát végző fiatalok száma. Annak ellenére, hogy az ifjúsági garancia jelentős pozitív hozzájárulást tett a fiatalok foglalkoztatási politikáinak nemzeti szintű javításához, ez a hiányosság aláássa annak sikerét és nagyobb hangsúlyt kellene tenni a diákmunkára.

Ha figyelmen kívül hagyjuk a fiatalok foglalkoztatásának minőségét, az azt jelenti, hogy figyelmen kívül hagyjuk a hosszú távú munkaerő-piaci integrációjuk fontos kérdését. A nem szokványos diákmunka gyakran nagyon bizonytalan, kevés védelmet nyújt a munkanélküliséggel szemben, és fontos tényező növekedéséhez a világjárvány idején.

A jó diákmunka lehetőségek meghatározása és a kötelező érvényű normák bevezetése fontos lehet a fiatalok körében fennálló bizonytalan, nem szabványos munkavégzés mögöttes probléma megoldásában.