kiváló kávébabok

A kiváló kávébabok kiválasztása

A kávéválasztás kérdését a legjobb néhány egyszerű tényezőre és az általánostól a specifikus módszerre bontani. Az első dolog, amit meg kell fontolnia, hogy milyen eszközöket fog használni a kávé főzéséhez. Ha eszpresszógépe, mokka kanna, vagy akár francia gépe van, fordítsa tekintetét a kávészemek felé az eszpresszóhoz.

Milyenek ezek a kávék? Leggyakrabban valamivel sötétebbre – mélybarna színűre pörkölik, mint a felöntési módoknál, amiről mindjárt szó lesz. Ennek eredményeként a kávé édesebbé válik a kávéfőzőben lévő magas nyomás vagy a mokka kanna kissé alacsonyabb nyomása alatt.

Az eszpresszó kávékat úgy tervezték, hogy kiváló esszenciát adjanak. Így nem meglepő, hogy ezek a kávék gyakran keverékek, azaz különböző régiókból származó, eltérő ízprofilú babok keverékei. A cél a lehető legkiegyensúlyozottabb íz, magas édességi faktor, jó alap és a tejjel jól használható cappuccino elérése. Természetesen vannak homogén kávék, az úgynevezett single origin kávék, ahol a csomag csak egy régióból, vagy akár egy ültetvényről származó babot tartalmaz. Ez segít megtanulni a világ egy adott pontjáról származó kávék tulajdonságait, megismerni ennek a kávénak az árnyalatait és ízét. Leggyakrabban ezeknek a kávéknak az édessége különféle gyümölcsökre emlékeztet.

Mindenkinek vannak bizonyos preferenciái. Az egyik ember a csokis-diós jegyeket, a másik pedig a fanyar ribizlit és a rebarbarát kedveli. Vagy mindkettő, hangulattól és évszaktól függően.

Jó tudni, hogy az adott kávé többé-kevésbé mit tud nyújtani az ízben, függetlenül attól, hogy milyen főzési módot szeretne használni. Természetesen nem szabad elfelejteni, hogy az a régió, ahonnan a kávé származik, nem tud csak egy, ugyanazt az ízprofilt garantálni, mert ezt nem csak a világtérképen elfoglalt hely befolyásolja, hanem számos egyéb tényező is. Ilyen például a termés tengerszint feletti magassága, talaj, napfény, csapadék, a bab feldolgozása és pörkölése. A kávé mezőgazdasági termék, így ahogy az alma vagy a szőlő íze évszakonként változhat, úgy a kávénak is változhat az íze ezekhez hasonlóan.