moka kávéfőző

Hogyan készítsünk finom kávét moka kávéfőzőből?

Mindegy, hogy nosztalgiázik egy olasz kávéval, vagy élvezi a gazdag koffeint, a moka kanna egy kényelmes és könnyen használható kávéfőző, amely gondos kezelés mellett egy kerek csésze kávét készít.

Az 1933-ban Alfonso Bialetti olasz mérnök által feltalált moka fazék gyorsan felkeltette az emberek figyelmét szerte Olaszországban. Megfizethetőségének és egyszerűségének köszönhetően a mai napig széles körben használják – a főzőlapkávéfőzés Európa-szerte kedvenc reggeli rutin.

Először egy évet Rómában külföldön töltve ismerkedtem meg a moka fazékkal, amikor olasz házitársaim reggelente frissen főzött kávé illatával töltötték meg az egész lakást. A mai napig ez a kedvenc ébredésem! Fontos megjegyezni, hogy a kávé elégetése vagy a keserűség kinyerése gyakori probléma a moka kannával történő főzés során. Az évek során elsajátítottam néhány trükköt, hogy a finom aromákat egyformán remek ízek kísérjék.

Alapszabály, hogy a legjobb kávé az Ön által kedvelt kávé. Mivel azonban a moka fazék a tervezésből adódóan túlzottan extrahál, és ezért hajlamos kiemelni a nemkívánatos keserűséget, a közepes vagy közepesen sötét sültek jobban megfelelnek a finom ízvilágnak, mint a sötét sültek, ha ezzel a készülékkel főzzük. Kísérleteztem mindenféle pörkölési fokozattal, és a legjobb eredményeket a brazil, kolumbiai vagy guatemalai közepesen pörkölt kávékkal értem el. Ami a kenyai vagy etiópiai gyümölcsös, enyhén pörkölt kávékat illeti, sokkal jobb ízűnek találtam, ha eszpresszó stílusú kávét főzünk az AeroPress készülékkel.

Vannak bizonyos korlátozások, amelyek a kávéfőzés bármely módszerével rejlenek. A főzőlapkávé elkészítésekor ez magában foglalja a víz hőmérsékletének szabályozásának nehézségeit is, ami a kávé szerelmeseit egy kis pácba hozza. Nehéz megtalálni azt az édes helyet, ahol le lehet venni a moka edényt a tűzről, mielőtt elkezdené kivonni a keserűséget. Ha azonban követi az ebben a cikkben ismertetett lépéseket, nagyobb valószínűséggel fog jó eredményeket elérni.