latte hattyú

Latte bemutató – Hogyan készítsünk hattyút a kávé habjába

A hattyú határozottan nem az első latte művészeti minta, amellyel a barista elkezdheti a latte művészeti karrierjét. A hattyú néhány különböző technikát igényel, amelyeket más mintákban használnak, de ha már azok jól mennek, a hattyút nagyon egyszerű megönteni.

Kezdje azzal, hogy valamivel magasabbról a pohár közepére önti a tejet. Így a tej elsüllyed az eszpresszó alatt, és jobb kontrasztot kap a latte művészetével – éles minta és élénk barna külső. Ezt a kezdést “barna csészének” nevezik, mivel a csészét barnán akarjuk tartani.

A barna csésze fázis az, amelyet érdemes mindenhol a csészébe önteni, hogy az ital mozogjon. Ez megtöri a felületi feszültséget, ami lehetővé teszi a minták elterjedését a későbbi szakaszokban. Folytassa ezt, amíg a csésze körülbelül 50%-ig megtelik.

Miután a csészéje körülbelül 50%-ig megtelt, ideje elkezdeni önteni a hattyút. Érdemes a barna csésze fázisa után csak egy kis szünetet tartani az öntésben, hogy az ital felülete kissé “összeálljon” – ezáltal egy kicsit feszesebb legyen, és így a minta ne terjedhessen ellenőrizetlenül. Az öntést rosetta mintával kezdjük, és a csésze közepére öntjük. Nem kell a pohár “másik oldalára” menni, mivel a rosetta ott terjed, amíg elegendő erővel és sebességgel öntjük.

Miután létrehoztuk a hattyú alapját, itt az ideje, hogy megkezdjük a mentést a kancsóval, hogy létrehozzuk a hattyú szárnyát. Menjen vissza, amíg majdnem a csésze széléhez ér. Most emeljük fel a kancsót szemtelenül, és öntsük a szárny mellé. Ön is öntheti közel az ital felületéhez, és gerincet hoz létre a hattyú számára.

Ezután itt az ideje a hattyú nyakának. Álljon meg a rosetta tövénél, és kezdje újra a hátralépést úgy, hogy kancsója nagyon közel van a felszínhez; ezt hívják húzásnak, és alapvetően csak egy egyenest hoz létre, amely ebben az esetben a hattyú nyaka lesz.

Ezután a befejezés – csak egy kis szívet kell öntenie a hattyú fejének létrehozásához. Hagyja abba a döntetlen öntését, és öntsön csak egy másodpercig, hogy labdát hozzon létre, majd öntsön át rajta.

És itt van – egy latte művészeti hattyú! A hattyú minta sok képzést és elszántságot igényel, hogy elsajátítsa, de mindenképpen megéri, mivel lenyűgözi ügyfeleit.