Amerikai áruházak beszüntetik a konföderáció zászlajának árusítását

A Wal-mart és az Sears áruházláncak mellett az internetes aukciós weboldalt üzemeltető eBay és az Amazon online kereskedővállalat is bejelentette, hogy megszűnteti a konföderációs zászló, illetve az azt hordozó tárgyak árusítását.

A vállalatok annak hatására döntöttek így, hogy a múlt héten egy fehér rasszista férfi agyonlőtt kilenc afroamerikai hívőt a Dél-Karolina állambeli Charleston egyik templomában. A gyilkosságok előtt a gyanúsított 21 éves Dylann Roof az internetre több olyan fotót is feltöltött, amelyen a konföderációs lobogóval látható. Ismerősei szerint Roof “faji háborút” akart kirobbantani.
A zászlót a rabszolgatartó déli államok seregei használták az amerikai polgárháború idején (1861-1865). Azóta a lobogót sokan a rasszizmus jelképének, mások ezzel szemben a déli kulturális örökség részének tekintik az Egyesült Államokban.
Kedden az Egyesült Államok egyik legnagyobb zászlóvarró cége, a 133 éves Valley Forge Flag közölte, hogy leáll a “lázadók zászlajának” gyártásával és forgalmazásával. A cég által készített lobogók több amerikai elnök koporsóját borították, az Apollo-program keretében eljutottak a Holdra és a második világháború idején jelen voltak a csendes-óceáni csatákban és a normadiai partraszállásnál.
Nikki Haley, Dél-Karolina republikánus kormányzója hétfőn szólított fel arra, hogy az állam székvárosában, Columbiában a helyi törvényhozás épülete elől távolítsák el a konföderációs zászlót. Ugyancsak hétfőn Philip Gunn, Mississippi állam törvényhozásának republikánus elnöke kijelentette, hogy az állam hivatalos lobogójából el kell távolítani a déli konföderáció harci jelképét.
Phil Bryant, az állam republikánus kormányzója ezzel kapcsolatban kijelentette: nem számít arra, hogy “a törvényhozás ebben a kérdésben hatálytalanítaná a népakaratot”. (Mississippiben 2001-ben népszavazást tartottak, amelyen 64 százalék elutasította, hogy az államnak új zászlaja legyen.)
Terry McAuliffe, Virginia demokrata kormányzója kedden közölte, hogy a jelkép “szükségtelenül megosztó és fájdalmas” mivolta miatt fokozatosan ki akarja vonni a forgalomból az állam által kibocsátott és a vitatott lobogóval ellátott rendszámtáblákat.
McAuliffe bejelentése ellentétben áll egy szövetségi fellebbviteli bíróság 2002-ben hozott ítéletével, amely a szólásszabadság védelmében elrendelte, hogy Konföderációs Veteránok Fiai elnevezésű szervezet tagjainak Marylandtől Dél-Karolináig a Dél polgárháborús jelképével ellátott rendszámtáblákat adjanak ki. Összesen féltucatnyi államban használnak ilyen táblákat.
Az amerikai legfelső bíróság egy múlt heti, 5-4 arányban meghozott határozata értelmében egyébként Texas állam elutasíthatja a konföderáció zászlaját viselő különleges rendszámtáblák kibocsátását.


No Comments

Post a Comment