Magyarország Svájc hetedik legfontosabb kereskedelmi partnerének számít

Magyarország Svájc hetedik legfontosabb kereskedelmi partnereként svájci cégek eddig több mint 2 milliárd eurót fektettek be Magyarországon – mondta Jean-Francois Perez, Svájc magyarországi nagykövete szerdán Kecskeméten, a Phoenix-Mecano Kecskemét Kft. másfél milliárd forintos beruházásának zárórendezvényén.

A nagykövet hangsúlyozta: mintegy 39 ezer munkavállalót alkalmaznak a svájci cégek leányvállalatai Magyarországon, amelyek közül a legnagyobb, a mintegy ezer munkavállalót alkalmazó Phoenix Mecano Kecskemét Kft. A Phoenix-Mecano Kecskemét Kft. az Új Széchenyi Terv 658 millió forintos támogatásával, 1,5 milliárd forint összegű kutatás-fejlesztési (k+f) beruházást hajtott végre Kecskeméten, amely elsősorban kórházi ágyakhoz használatos emelőrendszerek fejlesztését szolgálja.
Nagy Zoltán, a Phoenix-Mecano Kecskemét Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a svájci cég külön leányvállalatot alapított a kutatás-fejlesztési feladatokra Phoenix Mecano Kecskemét Research & Development Kft. néven.
Emlékeztetett: 2013-ban a magyar kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Phoenix-Mecano Kecskemét Kft.-vel. Benedikt A. Goldkamp, a Phoenix Mecano AG vezérigazgatója kiemelte, hogy a kedvező magyarországi lehetőségeket kihasználva Kecskemétet választották ki arra, hogy kialakítsanak egy olyan társaságot, amely csak fejlesztéssel foglalkozik. Hangsúlyozta: európai összehasonlításban a Magyarországon előállított termékek ára nagyon versenyképes. Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere (Fidesz-KDNP) szólt arról, hogy a város partnerként tekint a svájci leányvállalatra, amelynek a javaslatát elfogadva kezdték meg az iparűzési adó csökkentését. Hat milliárd forint maradt a kecskeméti vállalatoknál azóta, hogy a város csökkentette az iparűzési adót – tette hozzá.     A kecskeméti leányvállalat a Phoenix Mecano cégcsoport tagja, tulajdonosa 100 százalékban a svájci székhelyű Phoenix Mecano AG. A cégcsoport világszerte több gyártóbázissal rendelkezik, az egész világot átfogó értékesítési hálózatot működtet. A vállalat 2013-ban átadott új logisztikai központjából történik a kecskeméti, a romániai illetve a távol-keleti gyárakban előállított termékek kiszállítása az európai ügyfelek részére. Az ezer főt foglalkoztató kecskeméti leányvállalat árbevétele 2013-ban meghaladta a 135 millió eurót. Az eddigi beruházások összege megközelíti a 72 millió eurót.

 

No Comments

Post a Comment