Hamarosan itt van a Vikingek 5. évadának befejezése – szóval beszéljünk a vikingekről!

A vikingek mitológiája egy ideje egyre jobban foglalkoztatja az embereket: nem tudni, hogy vajon az volt-e előbb, hogy elkezdett minket érdekelni a skandi mitológia, vagy az, hogy kijött a Vikingek sorozat és vele együtt az összes dán és norvég és svéd divat a lakberendezésben például, és ennek hatására a mitológia is elkezdett foglalkoztatni. Egy biztos: szeretjük a Vikingeket és várjuk az ötödik évad második felét! 

A Vikingek a History Channel sorozata, mely egy rendkívül igényes sorozat, benne van a történelmi háttér és a fiktív elemek keverése, mindez pedig nagy szakértelemmel lett egymásba olvasztva, a nézői interpretáció szabadságát pedig maximálisan figyelembe veszik a készítők. A Vikingek sorozatból megtudhatjuk többek közt azt is, hogy hogyan tettek szert a vikingek azokra az eszközökre, és hogy milyen technológiai újításokat eszközöltek annak érdekében, hogy túl tudjanak nőni saját határaikon, és hogy meg tudják hódítani a tengereken túli birodalmakat is, illetve hogy a későbbiekben komoly európai fosztogatóvá váljanak. Ennek egyik előfeltétele az volt, hogy impozáns hajóikat vízállóvá tudják tenni: ehhez pedig a szurok ipari mennyiségű előállításába kezdtek.

A svéd Uppsala Egyetem kutatói világítottak rá a virágzó szurokbányászatra, mely a vikingek fénykorában volt megfigyelhető. Kiderült, hogy 0 8. és a 11. század közti virágkorban 300 liter kátrányolajat is képesek voltak előállítani a Vikingek, ez bányánként értendő, egyetlen gyártási ciklusban. Ez a mennyiség elegendő anyag volt ahhoz, hogy egy tekintélyes méretű hajóflotta minden egyes darabja vízállóvá tudják tenni.