Karinthy Frigyes fotó

Karinthy Frigyes születésének 135. évfordulója

Ki ne ismerné Karinthy Frigyes Ernőt, az 1887. június 25.-én, Budapesten született magyar írót, költőt, műfordítót és kritikust? Kevesen tudják azonban, hogy idén júniusban ünnepeljük Karinthy Frigyes születésének 135. évfordulóját. Az ő tiszteletére elevenítsük fel kicsit emlékezetünkben életét és munkásságát.

A Budapesti származású Karinthy zsidó származású evangélikus családban született, és már édesapja művelt tisztviselő volt, a Magyar Filozófia Társaság alapító tagja. Családnevük eredetileg Kohn volt, amit 1874-ben magyarosítottak. Ennek ellenére Frigyes művei hemzsegtek a zsidó nevektől, és a jó zsidó humor volt rá jellemző. Fiatalkorában természettudományi szakon hallgatott előadásokat, azonban egyik karon sem vizsgázott, hanem végül újságíró lett.

Hirtelen sikerét az Így írtok ti (1912) című kötete hozta. Termékeny író volt, 1916-ban jelent meg ezután a Tanár úr kérem című nagyszerű novella- és karcolatgyűjteménye. A háborúk közeledtével egyre kritikusabban szemlélte a világot, és meghirdette az Új Enciklopédia szükségességét a század fogalmainak tisztázása érdekében.

Műveiben zseniális humort alkalmazva helyezte vád alá a radikális polgári humanizmus álláspontjáról az emberi tarsadalom elembertelenedésének folyamatát, az elnyomást, a fajelméletet és a fasizmust. A népszerű író agyműtétje számára 1936-ban országos gyűjtést rendeztek, ugyanis agydaganatot diagnosztizáltak nála az orvosok. Az Utazás a koponyám körül című 1937-es műve erről szól. A műtét sikeres volt, azonban ezt követően két évvel sajnos váratlanul agyvérzés érte őt, aminek a következtében elhunyt.

Karinthy Frigyes posztumusz Magyar Örökség Díjat kapott 2003-ban, egyike a leghíresebb magyar íróknak, akire méltán lehet büszke nemzetünk.