Építsünk zöldfalat környezetünkbe!

Rögtön jöhet is az első kérdés: hogyan? Hogyan tudjuk a természetet becsempészni otthonunkba vagy irodánkba? A kérdés megválaszolásához lássuk, hogy milyen is egy zöldfal!

Sűrűn egymás mellé és fölé ültetett növényekből áll, amelyeket egy speciális keret és az azokba helyezett rácsok tartanak. Az élőfal különlegessége, hogy kicsi alapterületen látványos zöldfelület tárul elénk. Megalkotását pedig komoly tervezés előzi meg.

Sokkal nagyobb műszaki-technikai megoldást igényel, mint egy közönséges cserép növény az asztalon. Hagyományos locsolókannával például nem lehet megöntözni, vagyis automata öntözőrendszerre van szükség. Az öntözőrendszer pontosan átgondolt vezérlést igényel, az öntözési intervallumokat a növények vízigényeinek megfelelően kell beállítani. Az sem mindegy tehát, hogy milyen növényeket választunk. Nem lehet például egy kaktuszt és egy kifejezetten vízigényes növényt is beültetni eltérő vízigényeik miatt.

A növények locsolását úgynevezett csepegtető gombák segítségével oldják meg, amelyek minden cserép növény számára egyenként adagolják a vizet. Hogy ne duguljanak el, külön szűrőt szerelnek be. A mágnes szelepek pedig a megfelelő időközönkénti locsolást biztosítják azáltal, hogy akkor nyitnak ki, amikor a vezérlő egységből arra jelet kapnak. Ezáltal az öntözőrendszer 3-4 percig csepegteti a növényeket.

A zöldfalat hetente kétszer öntözi az automata rendszer, ezáltal egyenletes a vízellátás. A cserepek alján rések találhatóak, hogy a fölösleges öntözővíz el tudjon folyni. Mivel a zöldfal környékén párás mikroklíma alakul ki, az a növény is jól érezheti magát, ami egy cserépben csak az asztalon van.

Akármilyen is az élőfalunk, kis odafigyeléssel látványos és természetes díszítőeleme lehet belső környezetünknek.