Számológép gimnazistáknak!

A gimnáziumokban több órán is szükségünk lesz számológép használatra, és bár vannak olyan komolyabb felszereltségű, képességű gépek, melyek ha minden igaz nem használhatóak az érettségin, de azért még egy ilyennek is nagy hasznát vehetjük, hogy a jövőbeli matematikai képességeinket megalapozzuk. Számológépet úgy érdemes választani, hogy figyelembe vesszük, hogy a jövőben milyen területekkel szeretnénk foglalkozni. 

A számológépek olyan eszközök, melyeknek használatát – véleményem szerint – tanítani kellene. Sok esetben csak a diák kezébe van nyomva a készülék, elé van téve millió lehetőség, de sok esetben azt sem tudják, hogy mire kellene azokat használni.

Személy szerint így voltam legalábbis: ott ültem az érettségi felett és fogalmam sem volt, hogy hogyan kellene a számológépemet segítségül hívnom egyes feladatoknál, és ráadásul még amikor meg is próbáltam valamit kisakkozni vele, rosszabbul jártam, mert csak összezavarodtam a fura számoktól, melyek kijöttek végeredményül. Az egyik barátomnak volt egy SHARP EL-W506 -osa mellyel törteket lehetett számolni, nem csak a szokott tizedes jegyes megjelenéssel, hanem valóságos törtként szerepeltek, azon belül is lehetett a számlálót és a nevezőt is gyökökkel illetve zárójelekkel tarkítani.