Amit mindenki tudni akar az Instagramról!

Az Instagram és a Facebook is számos titkot rejteget, azt például nem árulják el nekünk ezek a közösségi oldalak, hogy kik azok, akik titkon folyton nézegetik az adatlapunkat, azaz lehetnek olyan emberek, akik titokban folyamatosan leskelődnek utánunk, és mi ezt sose fogjuk megtudni… vagy mégis?
Angolul csak ‘stalker’-nek nevezik azokat az inkognitóban profilokat böngésző embereket, akik bizonyos körülmények között mindannyian vagyunk: hiszen talán mindannyian elmondhatjuk magunkról, hogy volt már a társaságunkban, gimiben, egyetemen olyan fiú vagy lány, aki tetszett nekünk, akire féltékenyek voltunk, és akiről valamit ki akartunk deríteni. Egy ex barátunk, aki fájdalmat okozott nekünk, vagy akivel bár szakítottunk, de még mindig érzünk iránta dolgokat, és ezért rendszeresen lessük, hogy kik lájkolják a képeit, kiket lájkol ő, kik az új követői ismerősei stb., csak azért, hogy a saját lelkünket gyötörjük, hiszen tudjuk, hogy ha felfedezzük, hogy ugyan abban a kávézóban járt az új valakijével, ahol korábban velünk is randizott, akkor megszakad a szívünk.
Hülyeség ezt csinálni, és az ember ha nem saját magáról van szó, akkor racionálisan be is látja, hogy őrület.
De azért az mégis nagyon izgatja az ember fantáziáját, hogy vajon kik azok, akik folyton látogatják az ő adatlapját, azaz kik az ő ‘stalker’-ei… bevallom egy időben, amikor létrehoztam a Facebookomat engem is nagyon izgatott ez a dolog, és volt is egy alkalmazás, mellyel elvileg ki lehetett mutatni, hogy kik a “legnagyobb rajongóink”. Persze többnyire olyan emberek jöttek ki, akikkel napi kapcsolatban voltam, vagy privát beszélgetésben, vagy leellenőrizhető módon, azaz nyilvános posztok formájában, lájkokkal, kommentekkel tudattuk a rendszerrel, hogy jóban vagyunk. Anno nekem ezzel az alkalmazással csak ilyen emberek jöttek ki, de azért sztároltam magamat azzal, hogy havonta megosztottam a képet és megköszöntem a hűséges rajongásukat.
Ma már ezen jót nevetek, de azért felkaptam a fejemet, amikor a Facebook adatlapomon a kiemelt ismerősök közt olyan embereket hozott ki a rendszer, akikkel nagyjából sose beszéltem, csak szegről végről ismik voltunk. Magam részéről nem látogattam sose az adatlapjukat, részükről sose érkezett interakció, és nem értettem, hogy mit keresnek ott, hiszen még csak privátban se beszéltem velük soha. Meggyőződésem, hogy nem ezekhez a privát beszélhetésekhez köthetők ezek a dolgok, mert pl a legjobb barátnőim és a családom tagjai csak elvétve szerepelnek ebben a listában, pedig állandóan beszélünk Messengeren, és szinte minden képemre érkezik interakció tőlük.
Megerősíthetem ezt a következő sztoryval: akkoriban volt egy fiú, akivel ismerkedtem, természetesen ő is ott volt az elsők közt. Majd lassan, ahogy kezdett kihűlni a kapcsolat eltűnt. Én akkor még nem adtam fel, látogattam az ő adatlapját, egy mini ‘stalker’ voltak – bevallom, elvétve beszéltünk is Messengeren, de nem jelent meg többé ott elől… vajon miért?
A Facebook annyira nem is érdekel, de az Instagram annál inkább: a storyk esetében ugyanis sokkal szembetűnőbb ez a jelenség, pláne azóta, hogy menteni lehet a történeteket, és ki lehet őket tenni az adatlapra. A story egy olyan 24 óráig megnézhető mini video vagy kép, melyet kitehetsz a hírfolyamba, hogy mindenki lássa a semmitmondó és az izgi napi tevékenységedet is. Magam részéről meglehetősen aktív életet élek az Instán, és persze, hogy vannak emberek, akiknek reakcióit figyelem.
Ismét ismerkedtem valakivel, akivel utána megszakadt a kapcsolat – miatta. Egy ideig le is kopott és jóformán alig-alig tűnt fel a képe a storym alatt. Majd egy idő után elkezdett újra foglalkozni velem, és bár beszélni nem beszéltünk azóta sem, és én töröltem is minden korábbi beszélgetést, de az feltűnt, hogy a storym megnézőinek listáján lépésről lépésre vándorolt felfelé, mígnem mára már a legelején van listának. Azóta időközönként lájkol egy képet de semmi több.
Ami az érdekessége az egésznek, az az, hogy a régi storyk listája is módosult: korábban az alja fele volt a listának, míg ma már jóformán a tetején foglal helyet azoknak a régebbi listáknak is, melyekről tudom, hogy a video készültekor még lent volt valahol a 1000 milliomodik helyen.
Ergo: valami változott az adatlapomat illető tevékenységében, és mivel korábban csak ismerkedésünk delején tapasztaltam ezt, hogy állandóan első helyen volt, amikor tudtam is, hogy folyton az adatlapomon lógott, nem tudok mást feltételezni, mint hogy most is ez az igazság.
Egyébként ezt a feltételezést sokan osztják velem: számos elképzelés létezik arról, hogy vajon mi befolyásolja annak a listának az állását. Személy szerint én a fentebb leírtakban hiszek, mivel mint írtam is, személyesen így tapasztaltam. További tényekkel is alá tudom ezt támasztani: például azzal, hogy a listám legalján barátaim szerepelnek, akikkel gyakran beszélek, találkozunk személyesen, és akik minden képemet lájkolták, amikor az a hírfolyamukban felbukkant, de nyilván nem kémkednek utánam, ezért is ritkább látogatói lehetnek az adatlapomnak. Megnéztem, hogy én hol szerepelek anyukám storyjában: legalul. Pedig mindent lájkoltam, sőt, rendszeresen beszélünk Instagramon, ahogy az öcsémmel is. Úgy hiszem, hogy alogikus magyarázat az, hogy a ‘stalker’ teória a felelős mindenért.

No Comments

Post a Comment