Milyen problémákat okozhat a nem megfelelő cipő viselete?

Az ember két lábra állása új kihívást jelentett mozgásszerveinknek, a láb szerkezetének ehhez kellett igazodnia. Ha lábunk szerkezetében és működésében zavar keletkezik, az előbb-utóbb gerincproblémákat okoz.

Magassarkú cipő viselete gyakran bütyök kialakulásához vezet, mert a láb harántboltozatára nehezedik testsúlyunk nagy része, amely ennek következtében lesüllyed. A nagylábujj pedig befelé fordul és elhajlik. A bütyköt a cipő nyomja, begyullad, és igen kellemetlen panaszokat okozhat, emellett gyakran még kalapácsujjak is kialakulnak. Megváltozik a testtartás, a medence indokolatlanul dől hátra, a deréktáj homorulata nő, a hasizmok megnyúlnak, ún. „kacsatartás” alakul ki. A térd is fokozottan megfeszül, túlterhelődik, és emiatt később térdízületi problémák jelentkeznek.

Az egyik leggyakrabban előforduló probléma a cipővel kapcsolatban a szűk orr, mert a lábujjak összetorlódnak és a középső ujj felé tolódik minden ujj, a láb eldeformálódik. Kitaposott cipő viselése sem ajánlott, mert egyenlőtlen terhelést ró a láb boltozataira. A merev talpú cipő pedig megváltoztatja a lábizmok dinamikáját, terheli a végtagok ízületeit és a gerincet.

Láthatjuk tehát, hogy nagyon fontos a lábunk egészségének megőrzése, amelynek alapja az egészséges cipő viselete.

No Comments

Post a Comment